Een geijkte weegschaal nodig?
01 november 2017 

Een geijkte weegschaal nodig?

Met enige regelmaat krijgen wij als leverancier van weegschalen vragen over het ijken van weegschalen. Waarom een weegschaal ijken? Heb ik een geijkte weegschaal nodig? Hoe zit dit precies betreft Nederlandse wetgeving? De antwoorden op deze vragen vindt u in dit artikel!

Naast het ijken, ook wel keuren, van weegschalen wordt er ook vaak gesproken over kalibreren en justeren. Tussen ijken, kalibreren en justeren zitten veel verschillen. Het is belangrijk om hier stil bij te staan wanneer u nieuwe weegschalen wilt aanschaffen.

De wetgeving- en controle op het gebied van keuren (ijken) van weegschalen wordt in samenwerking gedaan door het Nederlands Meet instituut (NMi), het Ministerie van Economische zaken en het Agentschap Telecom.

De volgende vraagstukken bespreken we in dit artikel:

  1. Waarom een geijkte weegschaal?
  2. Wat is het verschil tussen ijken, kalibreren en justeren?
  3. Wat voor soorten weegschalen zijn ijkwaardig?
  4. Welk bedrijf kan mijn weegschalen laten ijken?

TIP! Wilt u een weegschaal kopen? Laat u goed informeren over alle mogelijkheden voor uw onderneming!

geijkte weegschaal Riba 2

Waarom een geijkte weegschaal?

Het ijken van weegschalen is het onderzoeken van CE gekeurd weegwerktuig. Deze moeten voldoen aan de voorwaarden van de Metrologiewet. Deze werkzaamheden mogen alleen uitgevoerd worden door erkend gekeurde bedrijven, met gecertificeerde massastukken.

In de volgende situaties is het verplicht een geijkte weegschaal te gebruiken:

  • De weegschaal wordt gebruikt voor handelsdoeleinden.
  • Er worden tarieven, lonen en heffingen berekend via de weegschaal.
  • De weegschaal ingezet wordt bij het wegen van geneesmiddelen, of productie van geneesmiddelen.
  • De weegschaal gebruikt wordt als medisch hulpmiddel.

Twijfelt u of uw weegschaal geijkt dient te worden? Neem gerust contact op met De Ridder & Den Hertog voor meer informatie!

contact button

geijkte weegschalen

Verschillende ijkwaardige weegschalen

Er zijn veel verschillende soorten ijkwaardige weegschalen te verkrijgen. De Ridder & Den Hertog biedt een breed assortiment aan weegschalen. Deze weegschalen sorteren wij op basis van functionaliteiten:

Bent u op zoek naar een geijkte weegschaal? Kom gerust eens langs in een van onze showrooms in Geldermalsen of Rijssen. Hier kunnen wij u alle mogelijkheden demonstreren van de weegschalen in ons assortiment.

contact button

Een weegschaal laten ijken?

De Ridder & Den Hertog is een erkend keurder van het NMi, oftewel het Nederlands Meet Instituut. Door deze samenwerkingen zijn wij bevoegd om weegschalen ijken (keuren).

Deze werkzaamheden voeren wij uit in onze technische dienst, maar kunnen dit ook bij u op locatie uitvoeren. Aan onderstaand keurmerk kunt u zien dat wij deze bevoegdheid hebben.

NMI De Ridder & Den Hertog

Het Agentschap Telecom controleert, in opdracht van het Ministerie van Economische zaken, bij bedrijven of de metrologiewet wordt nageleefd. Dit zijn steekproefsgewijze controle door inspecteurs.

Bij gebreken aan de weegschalen krijgt u een herstelmogelijkheid met hercontrole, of gaat u in een handhavingstraject. Bij extreme gevallen kunt u een dwangsom of een last onder bestuursdwang opgelegd krijgen.

agentschap telecom

Hier vindt u nog meer informatie over het ijken van weegschalen

weegschaal-ijken-bus-rh

Kalibreren en justeren van weegschalen?

Naast het ijken (keuren) van weegschalen krijgen wij ook vaak vragen over het kaliberen of justeren van weegschalen. Er zijn grote verschillen tussen ijken, kaliberen en justeren. We zullen hier uitleggen wat precies verstaan wordt onder kalibreren en justeren.

Kalibereren

Onder het kaliberen van weegschalen verstaan we het bepalen van de waarde van de afwijking van een meetmiddel. Na het ijken van weegschalen wordt de weegschaal voorzien van officiële stickers. Dit gebeurd bij het kalibereren niet.

Voor een periodieke controle (ISO) kan het kalibereren, inclusief kalibratierapport, wel voldoende zijn.

sticker-keuring-ridder-hertog-metrologiewet-2017

Justeren

Justeren is de weegschaal zo aanpassen dat de meetafwijking ten opzichte van de standaard lager is dan de toegestane afwijking voor de toepassing.

Wilt u graag vrijblijvend advies?

Wij denken graag met u mee wanneer u op zoek bent naar een geijkte weegschaal. Neem contact met ons op voor vrijblijvende informatie.

Wij kunnen u ook een demonstratie geven van alle mogelijkheden. Dit kan op onze locaties in Geldermalsen en Rijssen, maar wij komen ook graag bij u langs voor een demonstratie.

De Ridder & Den Hertog
info@ridderenhertog.nl

Geldermalsen: +31 (0)418 – 59 12 45
Rijssen: +31 (0)548 51 54 15

contact button

Over de schrijver
Elke dag werk ik met veel passie aan de marketing van R&H. Ook hou ik mij bezig met het realiseren van professionele webshops voor onze relaties.