Statiegeld op plastic flesjes per juli 2021
25 juni 2021 

Statiegeld op plastic flesjes per juli 2021

We kennen in Nederland al enige tijd de heffing van statiegeld op o.a. bierkratten, bierflesjes en grote plastic flessen. Op de agenda staan momenteel ook het invoeren van statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes. De Tweede kamer heeft dit besluit genomen, omdat het aantal weggegooide plastic flesjes en blikjes in het milieu de laatste jaren alleen maar is toegenomen.

Waar we nog even moeten wachten op het invoeren van statiegeld op blikjes (per 31 december 2022), krijgt de invoering van statiegeld op plastic flesjes wel flinke prioriteit.

Per 1 juli 2021 zit er €0,15 statiegeld op kleine plastic flessen frisdrank en water. Dit om het hergebruik van plastic flessen te bevorderen en het zwerfafval in te perken in Nederland. Je herkent kleine plastic flessen met statiegeld aan het statiegeldlogo op het etiket. Bij het inleveren is het belangrijk dat de barcode goed te scannen is, de fles onbeschadigd is, de dop er nog op zit en de fles onbeschadigd is.

Bekijk hier alle informatie over de invoering van statiegeld op plastic flesjes.

Wat betekent dit voor u als ondernemer?

Als ondernemer bent u per 1 juli 2021 verplicht om statiegeld te hanteren op kleine plastic flesjes. U kunt deze flesjes herkennen aan het volgende logo dat op de fles dient te staan:

statiegeld statiegeldfles logo

Statiegeld Nederland, de organisatie die het statiegeldsysteem coördineert, heeft ook een app gemaakt voor IOS en Android. Met deze app kunt u middels de camera van uw smartphone de streepjescode scannen van een plastic flesjes, waarna de app aangeeft of er statiegeld op het desbetreffende product zit.

Veel grote supermarkten maken gebruik van een inname apparaat voor statiegeld producten zoals bierkratten, bierflesjes en plastic flessen. Deze apparaten zullen door de leverancier hiervan worden voorzien van een update.

Andere ondernemers laten de inname van producten waar statiegeld op zit lopen via het kassasysteem, of kiezen voor een speciale kassa voor het afhandelen van statiegeld.

Statiegeld en CASMan

Maakt u gebruik van de R&H CASMan software voor het beheren van uw kassasystemen? Wij hebben voor u een video gemaakt zodat u eenvoudig zelf uw artikelbestand kunt aanpassen op het gebied van statiegeld.

Wanneer u de stappen volgt in de video dan weet u precies hoe u om kunt gaan met het koppelen van statiegeld aan uw assortiment.

Meer informatie en advies?

Wilt u graag meer informatie en/of advies over het omgaan met statiegeld binnen uw onderneming in combinatie met het kassasysteem? Wij helpen u graag verder met al uw antwoorden en geven graag een stukje advies. Neem gerust contact met ons op!

R&H Kassasystemen en Weegschalen
info@renh.nl

Geldermalsen: +31 (0)418 – 59 12 45
Rijssen: +31 (0)548 51 54 15

contact button

Over de schrijver
Elke dag werk ik met veel passie aan de marketing van R&H. Ook hou ik mij bezig met het realiseren van professionele webshops voor onze relaties.